LA LLUM
Idees importants sobre la llum
- La llum viatja en linia recta - Com es produeix l'ombra?
- Al florescent la llum arriba a tot arreu. Un làser només enfoca un punt en línia recta.
- D'on ve la llum? Font de llum → Fonts d'energia.
- La interacció amb els materials → Els materials que deixen o no deixen passar la llum (translúcids, opacs i transparents).
- Relfexió de la llum → La llum no només viatge en línia recta, sinó que es reflecteix en els objectes i per això sense veure el sol, seguim veient el que ens envolta.
- Visió → Ull
- La refracció
- La relació entre la llum i els colors → La percepció dels colors.
- Absorció de colors per treballar les temperatures (la llum al color negre s'absorb i al color blanc la llum rebota).
- L'espectre de la llum.
LA LLUM
La llum és una de les formes d'energia més fascinants i essencials per a la vida. És gràcies a la llum que podem percebre el món que ens envolta, explorar els seus colors i formes, i comprendre fenòmens naturals que defineixen la nostra realitat.

Llum incident
D'on surt la llum
Llum reflectida
La llum que surt reflectida d'algun material
Llum refractada
La llum que passa d'un medi transparent a un altre distint canvia de direcció i perd intensitat

LLEIS DE LA REFLEXIÓ
1. La llum incident i la reflectida sempre estan en el mateix pla. (la refractada també)
2. L'angle d'incidència = angle de reflexió. (sempre és el mateix)

El que fa que canvi de llum és el medi. Si tenim el mateix medi, no es reflecteix
Si tenim un canvi de medi on l'aire està a baix, si l'angle de llum entra a més de 60° → la llum només es reflecteix al medi (aquós, vidre…), i no refracta a l'aire.

REFLEXIÓ
La llum és un tema clau en l'educació STEM perquè combina conceptes científics amb aplicacions pràctiques i interdisciplinàries. A través de fenòmens com la reflexió, la refracció o l'absorció, els estudiants poden explorar com funciona la llum en situacions quotidianes, com la formació d'ombres o la percepció dels colors. Experiments senzills, com utilitzar miralls o prismes, fomenten l'observació, la resolució de problemes i la connexió amb altres disciplines, com les matemàtiques i l'enginyeria. Aquestes activitats desenvolupen el pensament crític i apropen la ciència al món real.
Des del punt de vista docent, treballar amb la llum permet integrar habilitats clau com la creativitat, la indagació i el treball col·laboratiu, alhora que es promouen valors com la sostenibilitat i l'equitat. Ensenyar sobre la llum no només implica comprendre els seus principis físics, sinó també reflexionar sobre les seves aplicacions per millorar la societat, com l'ús eficient de l'energia o la lluita contra la contaminació lumínica. Aquest enfocament fa que l'aprenentatge sigui significatiu i transformador per als estudiants.